понедельник, 24 сентября 2018 г.

ВІНСЕНТ ВАН ГОГ «ПШЕНИЧНЕ ПОЛЕ З КИПАРИСАМИ» ІМПУЛЬС ДЛЯ ФІЛОСОФСЬКОЇ ДУМКИ



Літо для багатьох дітей і дорослих є улюбленою порою року. На запитання «чому?» можна почути найрізноманітніші відповіді. Бо літо для кожного своє, інше.
А як же без  прогулянок   влітку?
Вони  дають змогу бути поза межами всіх часів: відчувати вітер у своєму волоссі, сонце на обличчі, землю під ногами, заряджаючись нескінченною енергією природи.
Багато митців виразно змальовують описаний стан людини.
Зокрема, М. Коцюбинський в «INTERMEZZO» зазначає: «Йду далі – усе пшениця й пшениця. Коли ж сьому край буде? Біжить за вітром, немов табун лисиць, й блищать на сонці хвилясті хребти. А я все йду, самотній на землі, як сонце на небі, і так мені добре, що не паде між нами тінь когось третього».
Образ пшеничного поля позначає цикл життя, його напругу й динамізм та є своєрідним одкровенням і для розглядуваної картини Вінсента Ван Гога.
Сучасна людина виділяється з природи, озирається і запитує: «Де перебуваю я сама? Яке моє місце?».
Такі складні питання  знову ставили учні 4-Б класу ЗОШ  № 18, вони стали  учасниками розмови про своє життя, ставлення до світу рослин і тварин, духовну природу людини;на мить перетворилися у польові квіти, а декілька учнів в науковців, розповідаючі про ці квіти…
Ця вправа дала можливість мисленнєво відтворити художній метод постімпресіоністів: перехід від спостереження та вираження зовнішнього у фігурах, предметах, життєвих явищах до самовираження, а не наслідування природи.
А потім ми малювали, відтворювачі  техніку  малювання завитків….та продовжували філософувати…

































































Комментариев нет:

Отправить комментарий

Выпуск 2019